4 Mayıs 2010 Salı

Manyok





Resimlerde görülen patates benzeri sebzeye manyok deniyor. İngilizce'de "manioc" ve "cassava", Nahuatl dilinde "cuauhcamohtli", Wolof dilinde ise "nyambi" deniyor. Ana yurdu Amerika kıtası olan bu bitki, Kolomb sonrasında tüm dünyaya yayılmış. Genelde Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya'da yaygın. Bugün en çok manyok tarımı yapılan ülke Nijeryaymış.

Manioc tıpkı patates gibi, yer altında yetişen bir yumru bitki. Daha doğrusu bir bitkinin yumru kökü. Yine patates gibi manyokta da bol miktarda nişasta var. Ancak, patatesin aksine manyok lifli bir yapıya sahip. Bitkinin ortasından kalın ve yenilmeyen bir lif geçiyor.

Manyok Afrika'nın birçok yöresinde ana besin maddesi olarak yetiştiriliyor ve yeniyor. Tadının patatesi andırdığını ancak biraz daha şekerli olduğunu söylemek mümkün.

Bizim ofisin bahçesinde de manyok yetiştiriyoruz. Geçen gün kökleri söküp haşladık, bir güzel de yedik. Bununla her türlü patates yemeği yapılabilir diye düşünüyoruz. Manyok kızartması kulağa hoş geliyor. Patates oturtma yerine de manyok oturtma...

Manyok bitkisini çiğ olarak yemek de mümkün. Ben dün gece acıkınca öyle yaptım mesela. Ama hoşuma gitmedi.

Bugün öğle yemeğine, adı bende saklı aşçımız manyok haşlama, pilav ve yeşil fasulye yapmış. Pilava dokunmadık, manyok ve fasulye gayet güzel gitti beraber. Aşçıyı daha önce yerdik hatalarından ötürü; şimdi de övmek şart. Aferin, aşçı bayan X! Sen manyoktan anlıyorsun.

Türkiye'ye dönüşümde manyok getirmeyi planlıyorum. Bakarsınız bizimkiler yazlıkta, teyzemler de bağda manyok işini tuttururlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder